“Valincidenten bij kwetsbare ouderen zijn de verborgen epidemie”, aldus arts en voormalig ziekenhuisdirecteur Marcel Levi. Een val leidt niet zelden tot een versnelde achteruitgang van fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast lopen de kosten gerelateerd aan valincidenten hard op (voor de EU: jaarlijks nu 25 miljard. In 2050 zal dit bijna verdubbeld zijn). Valincidenten leiden ook tot grote druk op het zorgstelsel. Met name de trend om steeds langer thuis te blijven wonen, het tekort aan arbeidskrachten en de instroom van mensen met long-COVID leidt tot steeds grote knelpunten van het leveren van zorg.
FALLSIFY richt zich op deze problematiek vanuit de invalshoek van innovatie en preventie en richt zich erop oplossingen te creëren die het langer thuis wonen mogelijk maken, het werk in de zorg aantrekkelijker te maken, positieve uitkomsten voor burgers te creëren, de druk op het systeem te verlagen en een positieve impact op de regio’s te hebben.
Partners
De FALLSIFY-partners vormen een internationaal consortium uit Zeeland (NL), West-Vlaanderen (B) en Kent (UK). Het zijn de volgende organisaties:
Zeeland
- Digital Health Lab
- HZ University of Applied Sciences
West-Vlaanderen
- KU Leuven, Campus Brugge
- Mintus Brugge
- Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
Kent
- Digital Innovation Centre
- Kent Integrated Care Alliance
Activiteiten
Partners delen kennis en ervaringen op het vlak van valpreventie en kwetsbare ouderen.
Daarnaast voeren de partners een drietal piloot-projecten uit, waarbij ouderen met behulp van een trainingsplatform een fysieke training ontvangen. KU Leuven analyseert de resultaten.
Financiering
Het project is mede-gefinancierd door de Provincie Zeeland, Provincie West-Vlaanderen en Kent County Council in het kader van het STRAITS-programma.
Meer informatie
Arend Roos, Digital Health Lab